Цяла Гърция бе покрита с прах от Сахара. Това природно явление,

...
Цяла Гърция бе покрита с прах от Сахара. Това природно явление,
Коментари Харесай

Сахарски пясък покри Гърция. Има ли риск за здравето на хората?

Цяла Гърция бе покрита с прахуляк от Сахара. Това естествено събитие, което оцвети цялата страна в оранжево-жълто, има обилни резултати върху здравето на хората, основно посредством утежняване на качеството на въздуха, оповестява Гръцкото пулмологично сдружение (HPE).

То означи, че африканският прахуляк носи частици в необятен диапазон от размери, като PM10, PM2.5 или даже доста по-малки, и може също по този начин да увлича замърсители от атмосферата. Увеличаването на праховите частици в атмосферата може да утежни респираторни болести като астма, бронхит и алергии. Хората с предшестващи респираторни болести са изключително уязвими по време на интервали на нараснали равнища на прахуляк и това се отразява и в нараствания брой на приема в болница, заяви bgonair.

Според Гръцкото сдружение по пулмология вероятните резултати от африканския прахуляк са най-много върху здравето на дихателните пътища. Фините прахови частици могат да обхванат надълбоко в белите дробове и даже да навлязат в кръвта. За хора със болести като астма, бронхит или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), излагането на тези частици може да утежни признаците, което води до зной, кашлица, хрипове и дискомфорт в гърдите. Африканският прахуляк може да аргументи реакции от алергичен вид при някои хора - запушен нос, кихане и сълзене на очите.

Сърдечно-съдови резултати.

Праховите частици могат да допринесат за инфектиране, оксидативен стрес и вазоконстрикция, което може да усили риска от инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови болести, изключително при уязвимите групи от популацията.

Ефект върху имунната система.

Възпалителната реакция, породена от прахови частици, може да отслаби защитните сили на организма и да затрудни битката с патогените.

Дългосрочни опасности за здравето.

Хроничното излагане на африкански прахуляк и обвързваните с него замърсители е обвързвано с дълготрайни опасности за здравето, в това число респираторни болести, понижена белодробна функционалност, сърдечно-съдови болести и даже някои типове рак. Продължителното излагане на високи равнища на прахови частици може да има кумулативни последствия за здравето с течение на времето.

Според обзор от 2020 година на въздействието на праха върху качеството на въздуха в Европа, почти 42 000 смъртни случая годишно се дължат на праха, до момента в който в средиземноморските страни е изчислено, че 27-44% от броя на смъртните случаи са свързани с частици PM10 това се дължи на африканския прахуляк.

Насоки на здравните управляващи:

" Ограничете дейностите навън, изключително през ветровити дни, когато е по-вероятно частиците да се пренесат във въздуха. Затворете прозорците и вратите. Докато домовете и работните места нормално би трябвало да се проветряват, по време на пиковите интервали на прахуляк в Африка, проветрете малко заран и по-късно дръжте прозорците и вратите затворени, с цел да предотвратите навлизането на прахови частици в дома или работното ви място. Използвайте маски навън. Останете хидратирани и пийте  доста вода ".

Също по този начин пациентите с астма може да се наложи да усилят дозата или честотата на приемане на медикаменти за инхалиране въз основа на проекта за надзор, предложен от техния доктор, за понижаване на признаците. Посочва се, че на този стадий се предлага особено внимание на астматиците, заради пролетни алергии.

Африканският прахуляк се чака да напусне през днешния ден следобяд, атмосферата ще се обясни от четвъртък, когато ще духат западни и северозападни ветрове.



Снимка: Forecast Weather Greece
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР